NL EN

Wat moet ik doen bij klachten na een ongeval?

Na een ongeval kunnen lichamelijke en psychische klachten voorkomen. Het is van belang om na een ongeluk zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Waarom? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen.

 

Schakel medische hulp in

Als zich na een ongeval klachten voordoen en er dus sprake is van zogenoemd lichamelijk of psychisch “letsel”, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan. Het is van belang om de klachten die zijn ontstaan door het ongeluk te laten beoordelen door een medicus en daarvoor nadien eventueel de benodigde behandelingen te volgen. De arts zal de klachten vastleggen in jouw medisch dossier. Dat medisch dossier vormt in een later stadium van de letselschadezaak bewijs om aan te tonen dat het letsel is ontstaan door het ongeluk.

Houd je kosten bij

Ook is het belangrijk om bij te houden welke kosten je direct of indirect maakt door het ongeluk. Denk aan, het eigen risico van de zorgverzekering, hulp in de huishouding, maar ook extra vervoerskosten omdat je bijvoorbeeld niet meer kunt fietsen of bezoeken moet brengen aan het ziekenhuis. Bewaar de facturen of andere bewijsstukken van de kosten die je maakt dus goed! Ontvang je minder inkomen omdat je door het ongeval niet kunt werken, dan is het belangrijk ook daarvan bewijsstukken te verzamelen.

Wie eist, bewijst

Het (laten) vastleggen van deze medische en financiële gegevens is noodzakelijk voor een goede afhandeling van je letselschade. Wil je als slachtoffer namelijk aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding (letselschade claimen dus), dan zul je moeten bewijzen dat je schade lijdt. Bijvoorbeeld door te laten zien dat je kosten hebt gemaakt door het ongeluk. Jij bent juridisch gezien als slachtoffer ten opzichte van een verzekeraar ‘de eisende partij’. En in de Nederlandse wet is geregeld dat de partij die ‘eist’, die eis ook moet bewijzen. Ook wel: ‘wie eist, bewijst’.

Schakel een belangenbehartiger in

Als je  lichamelijke klachten hebt ten gevolge van een aanrijding of een bedrijfsongeval, dan is een schadevergoeding meestal niet het eerste waar je aan denkt. Het besef dat je schade lijdt komt pas later, als je de factuur moet betalen van de ambulance of van de fysiotherapie, of als je inkomsten wegvallen  doordat je niet meer kunt werken. Dan wil je die schade vergoed krijgen van degene die verantwoordelijk is voor de schade. Je komt dan terecht in de juridische wereld van de letselschade.

 

De afwikkeling van letselschade kan tijdrovend en vrij complex zijn. Een belangenbehartiger neemt de communicatie met de betrokken partijen van je over en neemt de juiste juridische standpunten in.

 

Heb je klachten door een ongeval, neem dan (ook) zo spoedig mogelijk contact op een kantoor dat gespecialiseerd is in letselschade. Zoek een gespecialiseerde belangenbehartiger die niet verbonden is aan een verzekeraar! Dit werkt namelijk in jouw voordeel. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een belangenbehartiger? Van Dort Letselschade helpt je graag verder en draagt zorg voor het best haalbare resultaat.