Onlangs waren we aanwezig bij een bijzondere ceremonie in de rechtbank Amsterdam: de beëdiging van onze dochter Eline als advocaat! De bijzonderheid was natuurlijk dat het onze dochter betrof, maar ook de hoeveelheid jonge mensen die op dezelfde dag als advocaat werden beëdigd, het waren er meer dan 140! In zijn toespraak tot de jonge advocaten, gaf de president van de rechtbank hun enkele tips mee. Hij wees hun er onder andere op dat juristen, en advocaten in het bijzonder, in hun wijze van communiceren er nogal plezier aan lijken te beleven om moeilijke en gewichtige taal te gebruiken. Hij adviseerde de vers beëdigde advocaten uitdrukkelijk dat niet te doen.
Doe normaal en maak met correct en begrijpelijk taalgebruik duidelijk waar je als advocaat voor staat of wat je voor je cliënt wilt bereiken was zijn advies. Dat is prettiger voor rechters bij het doornemen van allerlei processtukken, maar ook voor de cliënt die dan ongetwijfeld beter begrijpt wat er speelt en zich zo ook een beter beeld kan vormen van de sterke en de zwakke kanten van het betoog. Ik ondersteun die mening van de president.
Sterker nog, mijn eerste informatieve boek over letselschade bedoeld voor slachtoffers, Het verhaal van letselschade, heb ik vanuit die gedachte en overtuiging al geschreven in 2004. Aanleiding was een in 2003 verschenen rapport van Stichting de Ombudsman over de slechte en voor cliënten vaak onbegrijpelijke communicatie met hun eigen advocaat in letselschade- maar ook in andere zaken. In dat rapport werd de advocatuur eigenlijk hetzelfde geadviseerd als wat de president nu betoogde namelijk dat moeilijk taalgebruik wellicht kan imponeren, maar niet bijdraagt aan de inhoud of de volgbaarheid van het betoog. Communiceren in makkelijke en begrijpelijke taal is soms al moeilijk genoeg.
In onze dagelijkse praktijk besteden we daar veel aandacht aan. In de jaren dat Eline voor ons werkte in Amsterdam, heeft zij dat begrijpelijke taalgebruik al overgenomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat haar stukken niet alleen haar cliënten zullen overtuigen, maar ook haar tegenpleiters en rechters die dat bovendien met plezier zullen doornemen!
Van Dort Letselschade is gespecialiseerd in de juridische begeleiding van slachtoffers van letselschade.
We behartigen uitsluitend de belangen van slachtoffers en zijn onafhankelijk van verzekeraars. Onze dienstverlening kenmerkt zich door deskundigheid en ervaring op gebied van letselschade, waarbij we het belang van het slachtoffer centraal stellen.