Veel mensen die regelmatig deelnemen aan sport- en spelsituaties zullen het weten. Er gaat soms wel eens iets mis. Kleine of iets minder kleine ongelukjes waarbij mensen letsel oplopen. De veroorzaker voelt zich meestal aansprakelijk en geeft aan het voorval te zullen melden bij zijn WA-verzekeraar. Of deze de schade zal vergoeden hangt echter zeer af van de specifieke situatie. Voer voor juristen dus. De rechtspraak is over het algemeen van mening dat als u meedoet aan een sport u een risico loopt op schade.
Hoe groot dit risico is dat u neemt is natuurlijk afhankelijk van het soort sport dat u uitoefent. Karate is nu eenmaal gevaarlijker dan bridgen. Er wordt dus vooral gekeken in hoeverre de schade binnen het normale spelverloop werd toegebracht. Een tafeltennisser die na een smash van zijn tegenstander het balletje in zijn oog krijgt kan zijn letselschade niet verhalen op zijn tegenstander.
Het doel van het spelletje is immers dat het balletje heen en weer wordt geslagen. Anders ligt het als een onsportieve tegenstander na verlies uit woede zijn batje wegsmijt zonder te kijken en hierbij iemand gewond raakt. Concreet komt dit erop neer dat de schade vrijwel nooit verhaalbaar is als deze wordt toegebracht binnen de normale spelregels die gelden.
Iets minder duidelijk ligt het bij ongevallen tijdens een bedrijfsuitje of sportdag met het werk. Daar moet de rechter nog al eens aan te pas komen. Een voorbeeld.
Een personeelsvereniging organiseert een sportdag. Onderdeel hiervan is een “levende” sjoelbak. Bij dit spel moeten de deelnemers na het nemen van een aanloop door een opgeblazen sjoelbak met water erin glijden met een schijf in de hand. Aan de achterkant moeten ze de sjoelbak over de rand verlaten, omlopen naar het begin en de schijf doorgeven aan een teamgenoot. Winnaar is het team die in een bepaalde tijd dit traject het vaakst heeft afgelegd. Achter de sjoelbak liggen houten planken, die al snel nat worden. Een deelneemster glijdt uit over de planken en breekt haar schouder.
Ze wil haar schade claimen bij de personeelsvereniging. De verzekeraar van het evenement wijst de aansprakelijkheid af. De deelneemster nam vrijwillig deel en heeft het risico op een ongeval daarmee aanvaard. De Rechtbank gaf de verzekeraar gelijk en wees de vordering af.
Maar in Hoger Beroep dacht het Hof daar anders over. Vast stond dat de planken door het water glad waren geworden. Deelname was niet geheel vrijwillig. Er was “sociale druk” van collega’s om mee te doen. Bovendien bracht het wedstrijdelement met zich mee dat de deelnemers niet de “normale” voorzichtigheid in acht namen. De kans op een valpartij over de gladde planken was groot en daar had de personeelsvereniging rekening mee moeten houden. Ze hadden dus meer veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Dat er sprake was van een sport- en spel situatie doet daar volgens het Hof dus niets aan af. Er was geen situatie waarbij deelnemers elkaar tijdens het spel schade toebrachten.
Dat maakte het redelijk dat nu de verzekeraar moest schuiven zal de rechter hebben gedacht!
Van Dort Letselschade is gespecialiseerd in de juridische begeleiding van slachtoffers van letselschade.
We behartigen uitsluitend de belangen van slachtoffers en zijn onafhankelijk van verzekeraars. Onze dienstverlening kenmerkt zich door deskundigheid en ervaring op gebied van letselschade, waarbij we het belang van het slachtoffer centraal stellen.