Is jou een ongeval overkomen en heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan overweeg je misschien om daarvan gebruik te maken en je te laten bijstaan door de letselschadeafdeling van jouw rechtsbijstandsverzekeraar in plaats van een specialistisch letselschadekantoor in te schakelen. Er zijn echter best veel verschillen tussen een letselschadekantoor en een rechtsbijstandsverzekeraar, die voor jou als slachtoffer van belang zijn. We leggen je een aantal belangrijke zaken graag uit.
Second opinion rechtsbijstand dossiers
Regelmatig krijgen wij bij Van Dort Letselschade letselschadedossiers voorgelegd voor een zogenaamde ‘second opinion’. Vanwege onze expertise op het gebied van letselschade wordt ons dan gevraagd bijvoorbeeld het verloop van een dossier te beoordelen. Vaak is het slachtoffer het niet eens met bepaalde standpunten die worden ingenomen door de verzekeraar of door de eigen belangbehartiger. Die dossiers die wij ter beoordeling krijgen voorgelegd betreffen geregeld dossiers die lopen via een rechtsbijstandsverzekeraar.
Lastige discussies niet uit de weg gaan
Ervaring heeft ons geleerd dat het zaak is om niet te snel in te stemmen met stellingen en standpunten van de tegenpartij, de verzekeraar. Alhoewel een verzekeraar de indruk kan wekken de beste bedoelingen te hebben en jou als slachtoffer de vergoeding aan te willen bieden waar je recht op hebt, is het goed om in het achterhoofd te houden dat de verzekeraar als ‘partij die moet betalen’ een ander belang heeft dan jij als slachtoffer.
Echter, de spreuk ‘wie betaalt, bepaalt’ gaat voor wat betreft letselschadezaken zeker niét op! De belangenbehartiger van het slachtoffer dient juist te voorkomen dat de verzekeraar de schadevaststelling (nagenoeg) eenzijdig gaat bepalen. Je hebt dan ook iemand nodig die in jouw belang de juridische strijd met de verzekeraar aan gaat en daarbij niet te snel opgeeft.
Wij zien bij de beoordeling van letselschadedossiers van rechtsbijstandsverzekeraars echter (te) vaak dat rechtsbijstandsverzekeraars ingewikkelde discussies met de tegenpartij, vaak dus ook een verzekeraar, uit de weg gaan en te snel instemmen met standpunten van de tegenpartij. In sommige gevallen wellicht door het gebrek aan de juiste juridische kennis, maar naar onze mening ook door een gebrek aan betrokkenheid naar het slachtoffer. Er is weinig tot geen persoonlijk contact en communicatie verloopt veelal via mail of telefoon. Als gevolg daarvan kunnen de juristen van een rechtsverzekeraar niet de tijd besteden aan een dossier, die vereist is om de belangen van een slachtoffer op een juiste manier te kunnen behartigen.
Niet te snel genoegen nemen met aangeboden vergoedingen
Ook zien wij vaker dat rechtsbijstandsverzekeraars niet ‘doorpakken’ wanneer dat wel kan. Naar onze inzichten wordt te snel het hoofd gebogen in onderhandelingen met betrekking tot de hoogte van de schadevergoeding en adviseren zij hun cliënten genoegen te nemen met door de verzekeraar aangeboden (onredelijke) schadevergoedingen. Zij strijden zelden voor een maximale schadeclaim voor het slachtoffer.
Kies een onafhankelijke en specialistische belangenbehartiger!
Het is in jouw belang een belangenbehartiger te hebben die niet alleen deskundig en specialistisch is, maar die ook volledig onafhankelijk is van verzekeraars. Een rechtsbijstandsverzekeraar is immers ook een verzekeraar…
De belangenbehartiger is juist degene die moet worden gezien als het verlengstuk van het slachtoffer; hij treedt op namens het slachtoffer gaat in discussie met de tegenpartij over de aansprakelijkheid, de schade of de schadevergoeding en vertegenwoordigt hem zo nodig in een juridische procedure. De belangenbehartiger moet daarbij steeds alleen de belangen van het slachtoffer bewaken. Althans, zo zien wij het!
Kosten letselschadespecialist worden vergoed
De kosten van een letselschadespecialist of belangenbehartiger moeten bovendien worden betaalt door de aansprakelijke verzekeraar. Je hoeft je dus niet druk te maken over extra kosten die het voor jou meebrengt om een letselschadespecialist in de arm te nemen. Voor meer informatie daarover zie : moet ik zelf betalen voor een letselschadespecialist?
Ben je op zoek naar een onafhankelijke en specialistische belangenbehartiger? Van Dort Letselschade helpt je graag verder.