NL EN

Door een ongeluk kan er sprake zijn van letselschade.

Wanneer is dat het geval en wat is letselschade nou precies? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen.

 

Wat is letselschade?

Letsel door een ongeluk

Door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een ongeval op het werk, een trap van een paard of een medische fout kun je allerlei verwondingen of klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken knieschijf, een whiplash, een gekneusde pols of een hersenschudding. Ook kunnen psychische klachten optreden na een ongeluk, zoals angstklachten in het verkeer of zelfs een burn-out als gevolg van de ontstane (financiële) situatie.

 

Het is belangrijk om uit te zoeken waar je recht op hebt als je letsel hebt opgelopen. Laat je daarom goed informeren door een gespecialiseerde belangenbehartiger die niet verbonden is aan een verzekeraar. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een gespecialiseerd letselschadekantoor? Van Dort Letselschade helpt je graag verder.

 

Letsel kun je overigens ook oplopen in meer ‘alledaagse’ situaties. Denk aan een ongeluk op straat, doordat een stoeptegel losligt of door een kuil in het wegdek. Ook kan sprake zijn van een gevaarlijke situatie op een terrein dat in eigendom toebehoort aan een ander. Bijvoorbeeld een ongelukkig en slecht zichtbare stoeprand waarover je struikelt of een loshangende stroomdraad waaraan je blijft hangen.

 

 

Tijdelijke of blijvende klachten

Door ongelukken kun je dus lichamelijke of psychische klachten ontwikkelen. Klachten die het gevolg zijn van een ongeluk worden ‘letsel’  genoemd.

 

Dat letsel kan blijvend, maar ook tijdelijk zijn. Wanneer het letsel voor blijvende beperkingen zorgt die niet meer zullen herstellen, is het letsel blijvend. Een gekneusde pols betreft doorgaans tijdelijk letsel, terwijl een polsfractuur vaker tot blijvende beperkingen leidt dan wel risico’s geeft op langere termijn, zoals het optreden van slijtageklachten.

 

Zowel blijvend als tijdelijk letsel kan leiden tot schade, waarbij je recht hebt op een schadevergoeding.

Schade

Vaak krijg je door het letsel te maken met extra kosten, denk aan medische kosten of kosten van hulp in het huishouden. Soms lijd je ook inkomensverlies na een ongeluk, omdat je in loondienst werkt en jouw werkgever het salaris niet volledig doorbetaald gedurende ziekte. Ook kan het zo zijn dat je normaal gesproken ‘overuren’ werkt en je loonverlies lijdt doordat je gedurende jouw ziekte enkel de ‘contracturen’ krijgt uitbetaald. Of wellicht werk je normaliter als zelfstandige en heb je helemaal geen inkomen meer doordat je door jouw klachten (tijdelijk) niet kunt werken. Daarnaast kan het zo zijn dat je in je vrije tijd zwart bijkluste en dat je deze werkzaamheden door het letsel niet meer kunt verrichten. Je lijdt in al die gevallen schade door het letsel, ofwel letselschade.

 

Letsel + Schade = Letselschade!

 

Echter ook wanneer je niet arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk, maar je wel andere kosten hebt gemaakt of hulp nodig hebt, heb je recht op een schadevergoeding! Wist je bijvoorbeeld dat je ook voor de pijn, voor littekens en voor alle emoties die het letsel teweeg brengt een vergoeding kunt claimen? Dat heet smartengeld.

Schadevergoeding claimen

Voor de schade die ontstaat door een ongeluk kun je een schadevergoeding claimen bij degene die daarvoor verantwoordelijk is. Vaak is dat de verzekeraar waar de aansprakelijkheid bij is verzekerd, ofwel de aansprakelijkheidsverzekeraar. Dat is dus niet je eigen verzekeraar, maar die van degene die het ongeval heeft veroorzaakt, of van de eigenaar van het paard is.

 

Je claimt vergoeding van de schade die het gevolg is van het letsel dat je hebt opgelopen. Het één moet dus duidelijk een gevolg zijn van het ander!

 

Het is belangrijk om uit te zoeken waar je recht op hebt als je letsel hebt opgelopen. Laat je daarom goed informeren door een gespecialiseerde belangenbehartiger die niet verbonden is aan een verzekeraar.

 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een gespecialiseerd letselschadekantoor? Neem contact met ons op. Wij adviseren jou gratis over de mogelijkheden en helpen je graag verder.