De 44-jarige Thijs is stukadoor in loondienst bij een bouwbedrijf in Tongeren. Het is een mooie zonnige zondag, en dus gaat hij zoals gebruikelijk ’s ochtends fietsen met vrienden. Nadien wil hij gezellig met zijn gezin gaan lunchen. ’s Avonds wil Thijs zich langzaamaan weer voorbereiden op een drukke werkweek. Niemand kon weten dat deze zondag anders zou verlopen dan gepland. Thijs stapt op zijn racefiets en rijdt naar de afgesproken verzamelplaats in Genoelselderen. Ze gaan met 8 man een tocht maken van 85 kilometer, deels door de Nederlandse heuvels.
Thijs showt vol trots zijn nieuwe fiets aan zijn vrienden. Met een carbon frame en de nieuwste derailleurtechniek zal hij zijn vrienden er vandaag helemaal uit rijden, zo wordt lachend bij het vertrek geroepen.
Van Genoelselderen begeeft de groep vrienden zich richting Riemst om via Zichem en de helling van Hallembaye naar Visé te rijden. Thijs rijdt veel vooraan en ligt goed op koers. Vanuit Visé gaat het richting Moelingen om via ’s Gravenvoeren naar De Plank te rijden. Het plan is naar Slenaken te gaan om dan over Mechelen via Gulpen en Margraten naar Maastricht te fietsen waar een korte tussenstop zal worden gehouden. Maar Maastricht zullen de vrienden nooit per fiets bereiken.
Van slachtoffer tot specialist. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van de ervaring die Raoul van Dort met letselschade heeft.
De ontgroening op de Militaire Academie (1981) was zo hardhandig, dat hij er blijvend knieletsel aan overhield. Zijn militaire ambities moest hij vaarwel zeggen. Een switch naar de studie Nederlands recht volgde en legde de basis voor een (succesvolle) claim bij het Ministerie van Defensie voor zijn eigen letselschade. Inmiddels staat hij al 30 jaren slachtoffers van letselschade bij, sedert 2003 vanuit zijn eigen praktijk Van Dort Letselschade, met kantoren te Maastricht en Amsterdam.
Zijn kennis en ervaringen deelt hij graag met anderen, zowel vakinhoudelijk als louter informatief en oriënterend. In de loop der jaren heeft hij daartoe niet alleen meerdere wetenschappelijke publicaties en (vak-)boeken gepubliceerd maar ook ‘Het verhaal van letselschade’ en in 2011 ‘Letsel Verhalen’. Boeken die vooral bestemd zijn voor slachtoffers van letselschade, maar ook voor anderen die zich daar wel verder in willen verdiepen of mee te maken hebben.
Dikke Pech serie is een serie van boeken die handelt over de letselschadepraktijk. In elk boek zullen andere onderwerpen aan bod komen die inzicht geven in de specifieke aspecten van het schadevergoedingsrecht bij letselschade (in het buitenland). Maar altijd beschreven in makkelijke taal en vanuit de praktijk. Het eerste deel, Dikke Pech in ’t Buitenland, bestaat uit 2 edities. En geeft een schets van de verschillen van het recht op schadevergoeding bij letsel in België en Nederland.